Avoin kirje Tampereen yliopiston hallitukselle

Arvoisa Tampereen yliopiston hallitus ja rehtori

En perjantai-iltana ollut uskoa silmiäni lukiessani Aamulehden uutista uuden Tampere3-yliopiston nimestä. En myöskään ole ainoa, vaan omassa sosiaalisen median kuplassani nimi Tampere yliopisto, niin kuin se oli kirjoittettu alkuperäiseen uutiseen, ja lähes yhtä lailla lauantaiksi korjattu muoto Tampere-yliopisto, on herättänyt kahdenlaisia reaktioita. Huomattakoon, että kupla ei rajaudu pelkkiin kielentutkijoihin, vaan esimerkiksi uutisen äärelle minut ohjasi tietoturva-alalla toimiva puolisoni, joka oli löytänyt sen kollegansa kautta.

Tyypillisin reaktio on ollut täydellinen tyrmistys. Miten omamme kaltainen Suomen mitassa jo kunnianarvoisan ikäinen yliopisto on päätynyt selvästi kotimaisen nimikäytännön vastaiseen nimiasuun? Yliopiston identiteetin ja imagon kannalta ratkaisu on ilman muuta vahva kannanotto, muttei ollenkaan sellaiseen suuntaan kuin olisi odottanut. Mielikuvat, joita nyt luodaan, viittaavat lähinnä oppimattomuuteen, oman historian ja kulttuurin hylkäämiseen sekä itsetunto-ongelmiin.

Tarkoittaako Tampere3-mallinen kansainvälisyys siis sitä, että luovumme oman kielemme mukaisista rakenteista ja korvaamme ne uusilla, jotka kyllä päällisin puolin muistuttavat englanninkielisiä mutteivät lähemmin tarkasteltuina noudata edes niitä? Suomalaista kansainvälisyyttä on vanhastaan tavattu pilkata tankeroenglannilla; nyt olemme ilmeisesti ottamassa puolikielisyyden osaksi omaa identiteettiämme.

Toinen reaktio, jota olen nähnyt erityisesti muutamien muissa yliopistoissa työskentelevien tuttavieni kommenteissa, on hienoinen vahingonilo. Tampereen yliopisto on hyvää vauhtia tekemässä itsestään naurunalaisen, ja on vaikea kuvitella, että tämä auttaisi meitä pyrkimyksissä luoda uudesta yliopistosta edes kansallisesti arvovaltaista saati kansainvälisesti vakavasti otettavaa toimijaa. Alkuaan uutisoitu Tampere yliopisto antaa kuvan alakoulutasoisesta kirjoitustaidosta, korjattu Tampere-yliopisto puolestaan siitä, että yliopisto olisi olemassa lähinnä Tamperetta tutkiakseen.

Järkyttyneimpiä tuntuvat olevan suomen kielen ammattilaisten lisäksi oman yliopistomme työntekijät. Tähänastisten kommenttien perusteella pitäisin todennäköisenä, että nimivalinta houkuttelee senkaltaiseen kansalaistottelemattomuuteen, jossa ehdotettua nimeä käytetään jatkossakin yliopistojen vakiintuneen nimeämiskäytännön mukaisessa muodossa Tampereen yliopisto – kieltämättä itseänikin hävettää ajatus, että joutuisin tunnustamaan olevani töissä ”Tampere-yliopistossa”. Seurauksena on sekavuutta, joka ei ainakaan paranna sen paremmin uuden yliopiston julkisuuskuvaa kuin yliopistolaisten sitoutumistakaan.

Vetoan Teihin, että harkitsisitte vielä kantaanne. Jo Tampereen teknillisen yliopiston esittämä Tampereen uusi yliopisto on selvästi parempi nimi, vaikka sekin herättää muutaman vuosikymmenen aikajänteellä hilpeyttä. Tampereella ainoana sijaitsevan, kansallisesti huipputasoisen ja kansainvälisestikin kunniakkaan yliopiston nimeksi Tampereen yliopisto olisi tietenkin ylivoimaisesti luontevin.

Ystävällisen toiveikkaasti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s